Dag 32 – en tredjedel

Johanna Lann läser volontärlinjen Global på Mullsjö folkhögskola. Hon och några av hennes klasskamrater är i Zimbabwe och jobbar på ett barnhem i Masvingo.

Igår (måndag) konstaterade jag att jag varit borta i 31 dagar, vilket är 1/3 av tiden jag ska vara borta. Tycker att tiden har gått fort hittills, men det känns också som att det är en hel kvar. Sist jag skrev var det tisdag förra veckan och sedan dess har det hänt en del, men jag ska försöka hålla mig kort.

 

I onsdags förra veckan var vi lediga och jobbade på våra projekt och lite annat smått. Sedan åkte vi och spelade lite golf med våra värdsyskon. Eller rättare sagt så hade vi en liten putting-tävling. Det var kul! På torsdagen och fredagen var vi tillbaka på Alpha och höll i lite olika lektioner för förskolebarnen. Vi lärde ut lite sånger och övade på färger och former/”shapes”.

 

På lördagen hade vi en riktigt bra dag, trots att det blev lite sista minuten-ändrade planer. Vi åkte med våra värdsyskon till ett fint hotell utanför stan och badade. Det hade en ganska liten, men djup, pool och vid den spenderade vi stora delar av dagen. Det har varit ca 35 grader och mer konstant i över en vecka nu, så det var riktigt skönt att bada. När vi kom dit så fick vi veta att våra värdsyskon inte kan simma, så vi försökte lära dem och få dem att våga slappna av i vattnet. (Tydligen kan de flesta här inte simma) Det fanns även massa apor på hotellet som försökte stjäla vår matsäck. De stal Shumierai’s chipspåse ur hennes väska, öppnade den och åt hela… De är så smarta att de kunde skruva på och av trädgårdskranarna och dricka vatten ur dem. Men de är också ganska gulliga, speciellt de små. De allra minsta hänger kramandes om sina mammors magar. När vi sedan lämnade poolen åkte vi till ett litet berg strax utanför Masvingo som vi besteg och njöt av utsikten.

 

I söndags var vi på en väldigt lång och väldigt varm gudstjänst. Den var bra, men tyvärr var hela 1,5 h predikan på Shona och jag fick ingen tolk.. Jag fick några meningar här och var meddelade via Sofia som hade tolk, annars satt jag mest och läste lite i min bibel. Men det häftiga var att trots att jag inte förstod så mycket så talade det lilla jag fick höra väldigt tydligt till mig och passade väldigt väl med ett bibelord jag fick till mig och alltihop passade väldigt väl in på vad jag gått och funderat kring senaste veckan. Så Gud begränsar sig verkligen inte efter språkbarriärer inte. Senare på eftermiddagen hängde vi med våra värdsyskon och de andra unga vuxna i kyrkan till Caravan Park på brai (grillning). Vi käkade och dansade och fick många bra samtal. Jag fick även tillslut (när wifi’t valde att samarbeta) till ett samtal med pojkvännen på kvällen, vilket var trevligt, lite extra trevligt eftersom det var alla hjärtans dag.

 

Igår började vi en ny vecka på barnhemmet Alpha Cottages och barnen var väldigt glada att se oss igen. På eftermiddagen tog vårat wifi slut och det kom tillbaka just precis nu, så jag publicerar detta (som jag skrev stora delar av igår) nu innan vi beger oss iväg till jobbet. Tankarna snurrar som vanligt om allt mellan himmel och jord, om kristenhet i olika länder, orättvisor, förmåner, kärlek och framtid och mycket mer.

 

Varma hälsningar från Zimbabwe

(Tack gode Gud för fläktar och låt det regna snart! Amen)