Bokomslag - Åren i Sibirien

Ester Blenda Nordström

”Byn I Vulkanens Skugga” (2017)

Utgivning: Bakhåll

Åren i Sibirien

Veckojournalens stjärnskribent drömde om att komma till Kamtjatka. Så mycket att hon antagligen gick med på ett fiktivt äktenskap med hennes storebros gode vän René Malaise för att åka med på en forskningsresa dit. Om det var ett bröllop av kärlek eller av tvungenhet är svårt att nu spekulera om men mycket verkar tala för att det inte fanns så mycket känslor inblandade och giftermålet ändades även efter några år.

Under åren 1925 till 1927 bodde hon i den lilla byn Kljutji som låg vid vulkanen Klutjevskajas fot mitt på den sibiriska halvön Kamtjatka. Bland knappt femhundra invånare hittade hon sin en plats som hon tyckte mycket om och det bitvis hårda karga livet där framförallt vintern var väldigt krävande passade henne bra. Innan avresan hade hon skrivit ett avtal med Bonniers om ett arvode på tiotusen kronor för artiklar från resan och inalles blev det tio stycken som publicerades i Veckojournalen.

I boken, som publicerades 1930, skriver hon om vardagsliv bland hundar, snö, fiske och grannskap. Med värme beskriver hon sina grannar, byns präst, den nybyggda sjukstugan, de underhållande spektakel som ägde rum på söndagarna i folkets hus och mycket mycket mer. Det jagas björn och åks med bedrägliga och vingliga batt-kanoter längs de fiskfyllda vattendragen och även om det var ont om pengar räckte det allt som oftast till livets nödtorft.

Precis som i de andra böckerna jag läst av henne tycker jag mycket om den inblick de ger i andra kulturer och tider. Jag vet inte hur många fler böcker det kan bli från denne högintressante journalist i 1900-talets början. Så mycket vet jag, att jag gärna läser ännu några till signerade kvinnan med blicken för vardagens detaljer även när hon befann sig på platser och i sammanhang långt ifrån de svenska förhållanden hon utgick ifrån.