Bokomslag - Äta för att träna

Linda Bakkman

”Maten Bakom Resultaten: Motivation, Kunskap, Recept” (2017)

Utgivning: Norstedts

Äta för att träna

”Vad du äter, hur mycket du äter och när du äter är avgörande för att alla träningstimmar du lägger ner ska leda till att du verkligen blir snabbare, starkare och explosivare.” Det är svårt att tänka sig att meningen ovan (som är hämtad från bokens baksida) inte får den tränande att fundera en extra gång innan det ska ordnas med maten.

Författaren Lina Bakkman är näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Hon har även i tretton år varit kostrådgivare åt Sveriges Olympiska kommitté och samlar nu sina erfarenheter och kunskaper i denna bok.

Den första delen rör näringslära, energiåtgång och energibehov, kolhydrater, fett och proteiner och så vidare och även om det till viss är ganska tekniskt och kräver lite extra uppmärksamhet så är det likafullt tillgänglig läsning för den intresserade. Tydligt att författaren är mycket insatt i sitt ämne och jag blir mer och mer övertygad om att jag personligen skulle tjäna på lite förändringar ju mer jag läser. Jag har i huvudsak kört enligt parollen att jag tränar mycket och således kan äta vad som helst ungefär närsomhelst. Egentligen varit medveten om att den devisen står sig halvdant, men nu får jag mer kunskap och mer motivation bakom motargumenten. Även om man främst tänker använda Maten Bakom Resultaten som en kokbok rekommenderar jag att man ändå läser den första delen. Dels för att det är intressant men även för att det underlättar när man ska portionsbedöma olika recept.

Bokens andra del består av recept med prestationsfokus vare sig det handlar om mat före träning/tävling, efter densamma eller under viloperioderna.