Bokomslag - Att komma lite närmare en klassiker

Sam Inglis

”Neil Young: Harvest” (2016)

Utgivning: Lindelöws Bokförlag

Att komma lite närmare en klassiker

Det finns skivor och det finns skivor. Det råder ingen som helst tvekan att Neil Youngs formidabla album Harvest (1972) med självklarhet sorteras in i den kursiva gruppen av skivor som står emot tidens gnagande tand utan att verkar åldras med åkommor.

Inför denna skiva hade Neil anställt ett nytt band och bjudit in flera kompisar som mellan januari och september 1971 kom att bidra till den tidlösa slutprodukten.

Trots ganska svidande omdömen från en del av kritikerna sålde albumet som smör och även om skivan inte saknar konkurrens så är vi många av hans beundrare som håller detta album mycket högt, även om die-hard-fansen såklart tycker det finns många betydligt bättre album med honom. Tillika är det en skiva som letat sig långt utanför hans vanliga fanskara och

Sam Inglis har skrivit en mycket informativ bok i den serie musikböcker som av Lindelöws bokförlag presenteras som 33 1/3. Här får vi komma lite närmre den tjugosexåring som skrev skivan, hur han kommit dit och vilka vägar han valde att ta därefter. Albumet gås igenom låt för låt, vi får inblickar i inspelning och medmusiker och vad mer kan man egentligen önska sig? En mycket läsvärd bok som ger många bitar till det strålande pussel som Harvest alltjämt är.