Bokomslag - Bra utgångspunkt för utflykter

Caroline Alesmark & Polgara Järnefelt

”Gåtfulla Skåne – En Guide Till Mytomspunna Platser” (2017)

Utgivning: Roos & Tegnér

Bra utgångspunkt för utflykter

När jag läste om denna bok var jag ganska övertygad om att jag besökt en stor del av de platser som jag anade gömde sig mellan dess pärmar; trots allt växte jag upp i Skåne och levde min första hälft av livet där. Av de fyrtiofem platser som Alesmark och Järnefelt tar med läsaren till visar det sig att jag med säkerhet vet att jag besökt Kullaberg, Snibe Stua och gröthögarna på Bjärehalvön. Eventuellt finns det några till som utgjorde familjeutflyktsmål men om så varit fallet har de platserna inte riktigt fäst sig i minnet.

Författarna har letat sig fram till udda platser präglade av mystik och som ofta varit viktiga inom folktron. Platser som nu blir lite lättillgängligare efter vägbeskrivningar, gps-koordinater och vackra bilder. Ett antal ställen som jag har för avsikt att lägga in i semesterplanerna där bland annat den djupa och ständigt kalla Odensjön utanför Röstånga, klippformationen Snuvehaller inte långt därifrån och den stora Balsbergsgrottan utanför Kristianstad. Annat ligger lite långt ifrån min utgångspunkt eller pockar inte lika mycket på uppmärksamheten.

Gåtfulla Skåne är en fin bok och en bra utgångspunkt för utflykter utan större förberedelser och tillhör du också dem som gärna spenderar tid utomhus är det inte mycket att tveka på.