Bokomslag - Det omfattande äventyret fortsätter

Michael Wiander

”Dexter Olsson Adventures 2 – Flykten Till Vulkanön” (2018)

Utgivning: Visto Förlag

Det omfattande äventyret fortsätter

Knappt ett år har gått sen jag läste den första boken om Dexter Olsson och hans äventyr. De drygt sexhundra sidorna följs nu av nästan sjuhundra nya där Dexter och den överbegåvade schimpansen Tomas samt musen Max ska ta sig till Afrika för att stoppa den ondskefulla Evan Kostroff. Med ubåten Valen 1 blir det en äventyrlig färd med en hel del stickspår där bland annat professor Ubu-Tuta, Nikita som befrias från cirkusdirektör Bozos klor och inte minst alla svarthattar bidrar till både spänningen och läsglädjen.

Delvis tycker jag att det är lite samma bekymmer som i första boken; alltså att kringberättandet och de långa faktautläggningarna drar ner lite av tempot och helt klart hade boken tjänat på en nedbantning. Samtidigt är jag mer beredd på det denna gång och dessutom tycker jag att Wiander skriver lite bättre så helheten är sammantaget bättre.

En liten petitess i sammanhanget är att när det hänvisas till John Lennons Imagine så citeras textraden ”Imagine all the people living in the world”, en textrad som inte återfinns i den aktuella låten. Känns ju lite slarvigt, men som sagt är det en petitess.

Jag är fortsatt imponerad av Michael Vianders höga ambitionsnivå. Åtminstone en bok till är under planering och det ska bli kul att få fortsätta följa med på äventyret.