Omslag - Drömmen och skammen

Willy Vlautin

Willy Vlautin

” Sviker Dig Aldrig” (2017)

Förlag: Bakhåll

Drömmen och skammen

Horace Hopper har bott så länge på little Reese ranch att makarna Reese ser honom sin egen son trots att det inte löper några blodsband mellan dem och den tjugoettåriga mannen med både irländskt och paiuteindianskt påbrå. Horace är duktig på att arbeta, pålitlig och noggrann samt mycket fäst vid gårdens djur. Bland arbetarna på fårranchen sticker han verkligen ut och Eldon Reese har svårt att se hur han skulle kunnat vara honom förutan då åldern börjar komma till sin rätt och ryggen protesterar mer och mer.

Fast Horace kan inte släppa tanken på att bli proffsboxare. Han slarvar sällan med varken situpsen, löprundorna, armhävningarna eller skuggboxningen. En match har han gått och resultatet var nedslående. Stressen och paniken övermannade honom och det hela slutade i medvetslöshet. Planen är nu att blomstra ut som mexikansk slagskämpe och lämna Nevada för att istället bo hos sin moster i Tucson, Arizona och hitta en bra tränare. Trots att makarna erbjuder honom att ta över ranchen åker han iväg. Under namnet Hecor Hidalgo får han ett jobb på en bilfirma och börjar även träna på den lokala boxningsklubben under ledning av Ruiz. Det är inte lätt att tänka som en mästare, men han lyckas ändå imponera med sina fruktansvärt hårda slag under några matcher trots att han får ta en hel del stryk. Varken Ruiz eller andra inom branschen tror att Horace har vad som krävs för att nå toppen och paret Reese oroar sig över de skador sporten kan tillfoga och bönar om att han ska komma hem. Samtidigt söker Horace sin dröm, sitt liv och sin självkänsla och hur skulle han ens kunna bära skammen om han nu inte kommer bli den där mästaren som han föresatt sig?

Bakhåll har tidigare gett ut svenska översättningar på Vlautins fyra tidigare böcker; Motellivet (2011), Norrut (2012), Lean On Pete (2013) och De Fria (2014). Sviker Dig Aldrig ställer sig i raden av romaner som kryper in under skinnet och som högst troligt kommer finnas med i tankarna under lång tid framöver. Det raka berättandet med starka karaktärer som kämpar på i de nedre skikten av USAs befolkning ger i mitt tycke en modern John Steinbeck som jag inte nog kan sluta tala mig varm för.