Bokomslag - En ganska rörig roman som inte når upp till Kings vanliga nivå.

Stephen King & Owen King

”Törnrosor” (2019)

Utgivning: Albert Bonniers

En ganska rörig roman som inte når upp till Kings vanliga nivå.

Det var stora förväntningar när Stephen King för första gången skrev en roman tillsammans med en av sina söner. Hade kanske gissat att det var den äldre brodern Joseph (mer känd under pseudonymen Joe Hill) som skulle vara samarbetare men istället fick vi en story med yngsta sonen Owen vars böcker mig veterligen inte kommit ut på svenska. Hur som helst så köpte jag Sleeping Beauties så snart den fanns tillgänglig och räknande som vanligt med en stor läsupplevelse.

Nu blev det inte riktigt så. Trots en hygglig grundplott om hur samtliga av världens kvinnor faller i en oförklarlig djup sömn som är livsfarlig att väcka dem från så fastnade jag rejält i läsandet. Ett enormt myller av karaktärer gav en rejält rörig känsla och jag kom faktiskt inte igenom boken.

När den nu kommit på svenska går det lite lättare och visst finns här en hel del av det omisskännliga Kingska som bäddat för så mycket god läsning tidigare. Ändå hör Törnrosor knappast till de bättre böckerna ur den digra utgivningen. Långa partier är segdragna och oavsett språk så är den rika mängden personen klart i överkant. Dessutom känns det hela lite för bekant, lite som något Stephen King redan skrivit. Kul med ett samarbete, fast jag föredrar otvivelaktigt pappa Stephens egna storys.