Bokomslag - En hjälte i de mindre sammanhangen.

Joan Boix

”Robny Vagabonden” (2017)

Utgivning: Ades Media

En hjälte i de mindre sammanhangen.

Spanjoren Joan Boix är för de svenska serieläsarna troligen mest känd för sina många Fantomen-äventyr. I mitten av 1970-talet skapade han sin första serie för äldre läsare och det blev totalt åtta (eller nio om man räknar En Snygg Affärs två delar separat) avsnitt. Förlaget Ades Media har nu samlat allt som finns om den vagabonderande Robny på 96 sidor med hårdpärm i vackert utförande.

Robny försökte slå sig fram som författare, men nådde inte många läsare. När han upptäckte att hans fru Miriam sålde sig till förläggaren mot att denne skulle fortsätta publicera hans böcker lämnade Robny allt och började luffa runt bland olika länder. Han tar de tillfälliga jobb som bjuds och som krävs för att klara livhanken och vare sig han är nattvakt på en bilskrot, paketutdelare, eller djuransvarig på en cirkus så råkar han illa ut trots att de felaktigheter som begåtts inte är gjorda av honom. Girigheten och egoismen är de oförsonande drag som genomsyrar många och Robny hamnar i kläm.

Med otroligt skickliga och snygga teckningar skildrar Boix samhällets lägre klasser och den kamp som tillvaron kan vara. Robny blir en hjälte i de mindre sammanhangen som trots omständigheterna idogt fortsätter kämpa vidare och som faller offer för systemet utan att själv sjunka till de lägsta nivåerna.