Bokomslag - En skrattfest jag gärna återkommer till

David Nessle

”Muralgranskaren” (2018)

Utgivning: Kartago Förlag

En skrattfest jag gärna återkommer till

Kanske hade du som läser detta koll på twitterkontot Muralgranskaren vars existens gjorde mer och mer väsen av sig. Jag, som sållat bort twitter från mina sysslor, hörde snacket lite senare när det började skrivas om och bilder började delas och spridas här och var. Den anonyme upphovsmannen visade sig vara David Nessle vars namn klingar bekant för Kapten Stofil-läsare. På lite senare tid har hans båda serier om den maskerade proggaren – Den Maskerade Proggarens Stora Röda (2010) och Den Maskerade Proggarens Oändliga Jamsession (2013) – hört till de böcker man inte gärna missat.

Men nu har det samlats ett helt gäng av hans muralgranskningar i en etthundrasextiosidig bok som man med självklarhet införskaffar om man har en fäbless för medeltidskonst med hisnande roliga bildtexterna stavade som Olaus Petri, vilket förordsskribenten Joakim Pirinen träffsäkert poängterar.

Jag tror inte jag kan göra kombinationen av bild och text rättvisa med ett försök till förklaring så istället konstaterar jag att det inte är ofta jag skrattat så gott, att det är väldigt sällan jag återkommit så ofta till en bok och att Muralgranskaren än snudd på fantastisk. Nog så.