Skivomslag - Ett årtionde av heavy metal thunder

Saxon

”Decade Of The Eagle – The Anthology 1979-1988” (2017)

Skivbolag: Union Square/BMG/Border

Genre: Hårdrock/metal

Ett årtionde av heavy metal thunder

Man har ju förstås olika preferenser men i min bok är plattorna Wheels Of Steel (1980), Strong Arm Of The Law (1980), Denim And Leather (1981), Power And The Glory (1983), Crusader (1984), Innocence Is No Excuse (1985) och Destiny (1988) självskrivna i en hårdrockshylla. Lägg även till debuten Saxon (1979), Rock The Nations (1986) samt livealbumet The Eagle Has Landed (1982) och du har en hoper album som med rätta räknas till de bättre inom den nya vågens brittiska heavy metal som briserade under det tidiga 80-talet.

Med det sagt kanske man kan få för sig att nutida Saxon är passé, fast då hoppar man i galen tunna. Åtminstone från Lionheart (2004) och framåt har de släppt ifrån sig riktigt bra album och de tillhör alltjämt de grupper som gör väldigt bra ifrån sig live.

Men det är den första eran som avspeglas i denna tvådisksamling, eller 4 vinyl-lp om man hellre väljer det formatet, och har man inte upptäckt britternas första årtionde fungerar Decade Of The Eagle som en utmärkt introduktion.

34 låtar som remastrades 2009 respektive 2010 och listan blir löjligt lång om jag ska börja radda upp höjdarlåtar ur denna digra skara. Konstaterar i alla fall att här finns samtliga pärlor som Strong Arm Of The Law, 747, Wheels Of Steel, Princess Of The Night, The Eagle Has Landed och givetvis Heavy Metal Thunder vilka fortfarande brukar dyka upp i live-seten.

Det bjuds på lite nya linernotes signerade frontmannen Biff Byford och det har såklart ett visst värde. Annars är det ont om anledningar till att investera i denna samling om man redan är skivköpande fan av bandet. Inga tidigare outgivna låtar, inga demos eller ens nyutgivna livetappningar. Såklart är det lite smolk i glädjebägaren och samtidigt förstår jag att det kanske inte är så lätt att hitta dylikt när det redan har kommit trav-vis med kompilationer av olika slag. Hursomhelst rekommenderar jag denna skiva starkt om du inte tidigare lyssnat så mycket på (tidiga) Saxon.