Bokomslag - Förtätad stämning i den oroliga familjen

Birgit Vanderbeke

”Fredliga Tider” (2018)

Utgivning: Bakhåll

Förtätad stämning i den oroliga familjen

Musselmiddag, som översattes till svenska för ett par år sen var/är en sån där bok man inte glömmer i första taget. En obehaglig historia kretsande kring ett middagsbord och en hustyrann till pappa. I hennes andra bok från 1996 som nu för första gången kommit i svensk översättning är det istället mamman som är det mörka snedvridna nav hela familjen kretsar kring. Pappan, syskonen Wasa, Flori och berättarjaget går hela tiden på tårna för mamma Irenes nyckfulla neurotiska vardagsångest. I allt finns en potentiell fara och det är ytterst noga att man har koll på både tarmtömningar, blodtrycksfall och att inte släppa in några våldtäktsmän i lägenheten.

En av hennes favoritmeningar är ”Barn, helt säkert blir jag inte gammal, jag dör säkert ung.” och barnen plågas återkommande av kraftiga oroskänslor och en ständig rädsla för att mor ska skada sig, dö eller helt enkelt ta livet av sig.

Jag gillar även denna bok skarpt. Med enkla medel och ett fåtal personer lyckas Birgit få till en förtätad stämning med en nagelbitande nerv och samma obehag som i hennes första bok. En väldigt kort roman, eller en lång novell om man så vill, som är svår att släppa utan vidare.