Skivomslag - Groovig thrash med otaliga riffkombinationer

Torque

”Torque” (2019)

Skivbolag: Mascot Records/Mascot Label Group

Genre: Hårdrock/metal

Groovig thrash med otaliga riffkombinationer

När det semiklassiska bandet Vio-Lence stämplade ut 1994 kom Rob Flynn att nå stora framgångar med Machine Head, som förövrigt släppte den urstarka Burn My Eyes 1994. Med undantag av Rob och sångaren Sean Killian bildade resterande medlemmar ur Vio-Lence Torque som utmärkte sig med ett mer groovebaserat och rifftätt sound. Phil Demmel (som förövrigt gick med i Machine Head 2003) fick addera även vokalist till sitt gitarrspel och det måste jag säga han lyckas finfint med.

Av anledningar jag inte är bekant med blev det bara en enda skiva, den självbetitlade diton som släpptes på Mascot 1996. Samma skiva kommer återutges nu med fyra stycken bonuslåtar som var bandets sista inspelningar 1997. Låtar med en tyngd och ett groove som för tankarna åt Pantera-hållet och som så här i efterhand känns lite synd att det inte blev mer med.

Jag hade ingen koll på detta band sen tidigare men gillar att cirkeln liksom slutits nu då både Vio-Lence och Machine Head vid den tidpunkten var band som jag uppskattade. Tycker absolut att Torque har nivåer som hade kunnat vara inledningen till ett större genombrott även om det sena 90-talet var en marknadsmässigt svårare tid för metalband generellt.