Bokomslag - Grundlig research och egna minnesbilder vävs samman mycket väl

David Lynch & Kristine McKenna

”Drömvärldar” (2018)

Utgivning: Polaris Förlag

Grundlig research och egna minnesbilder vävs samman mycket väl

En riktigt bra biografi om någon intressant person hör absolut till höjdpunkterna här i livet. När filmfenomenet David Lynch sätts under lupp är det föga förvånande upplagt för högtidsläsning och den aktuella Drömvärldar ståtar med konststycket att både vara biografi och självbiografi samtidigt.

Kritikern och journalisten Katrine McKenna skriver först ett kapitel av mer traditionellt biografi-snitt varpå huvudpersonen själv sen granskar det hon skrivit, adderar egna minnesbilder och korrigerar eventuella felaktigheter i ett eget kapitel som följer på det första. Så är upplägget genom de nästan sexhundra sidorna och har man någon gång haft minsta lilla intresse för herr Lynch så kommer man säkert att uppskatta denna bok.

Sen jag första gången såg serien Twin Peaks har jag sällat mig till beundrarna och genom åren har jag ofta haft anledning att återkomma till både den serien och de udda och fascinerande långfilmer som skapats i den speciella Lynchianska anda som blivit hans signum. Här får man både veta mer kring tillblivelsen av filmerna, hans personliga liv och även en hel del om de sidosysslor som åtminstone jag varit väldigt dåligt inläst på tidigare. En originell person med stor hängivenhet för kaffe, cigaretter och transcendental meditation vars filmer alltjämt skrämmer, underhåller och ställer frågor där svaren långt ifrån är entydiga.

Bokens upplägg passar mig perfekt och jag tycker verkligen de lyckas få till en sammanhållen helhet där både den grundliga researchen och Lynchs egna minnesbilder vävs samman. Att återse delar ur hans långa CV ska bli ett sant nöje med denna bok i färskt minne. Rekommenderas skarpt till den filmintresserade.