Bokomslag - Intressant läsning om vårt mående

Niklas Ekstedt & Henrik Ennart

”Happy Food” (2017)

Utgivning: Bookmark

Intressant läsning om vårt mående

Den här boken handlar om den biologiska revolutionen. Om samhällets stora problem med psykisk ohälsa och depression hänger ihop med vilken mat vi äter och hur vi lever vårt liv i västerlandet. I boken diskuterar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart hur vårt ätande påverkar oss och stjärnkocken Niklas Ekstedt ger läsaren 39 förslag på olika “lyckomatsrecept” som påverkar vårt egna mående.  

Författarna hävdar att inte bara vår hjärna påverkar vår lycka utan även hur vår mage mår. Man menar att det inte är någon tillfällighet att magen kallas för den andra hjärnan. I boken hävdas att maten på tallriken inte bara påverkar kroppen, utan även hjärnan. Att ett rätt ätande fungerar som behandling av ångest och svår depression. Ibland känns det som att boken lovar lite mycket. Hur det är med den saken kan jag inte avgöra, men det är lätt att förstå att vårt ätande i alla fall påverkar vårt mående.

Boken är en intressant läsning för att förstå hur magen fungerar och hur man kan få den att må bättre. Den är skriven på ett hyfsat lättförståeligt sätt, dock kräver boken att man ger den tid och är lite mer fokuserad när man läser. Tillsammans med de olika recepten är det dock enkelt att snabbt praktisera det man läser om. Intressant läsning.