Omslag - Kings bästa noveller

Stephen King

Stephen King

”Årstider” (2015)

Förlag: Albert Bonniers

Kings bästa noveller

Novellsamlingen Different Seasons (1982) delades på svenska upp i Sommardåd (1983) och Vinterverk (1984). Nyupplagan, som givits ut i storpocket, går under namnet Årstider och är ett hett lästips om man är nyfiken på Kings mindre skräckbetonade skrivande.

Fyra längre noveller – eller kortare romaner om man så vill – utgör drygt sexhundra sidors läsning och berättelserna är:

Vårbedrift. Andy Dufresne döms för mordet på sin fru och hennes älskare. I slutet av 40-talet hamnar han på fängelset Shawshank där han blir kompis med fixaren Red som också utgör berättaren i historien. Andy, som i det civila livet var bankman, blir något av en mönsterfånge som bland annat hjälper vakterna med bokföringar och kämpar för att fängelsebiblioteket ska vara något alldeles extra. Under hela sin långa internering har han dock även en annan agenda som överraskar de flesta. Berättelsen ligger till grund för filmen Shawshank Redemption (1994) eller Nyckeln Till Frihet som det kom att heta på svenska.

Sommardåd. Todd är sina föräldrars stolthet. En duktig kille som gör bra ifrån sig i skolan och som nu under sommarlovet delar ut tidningar. När han kliver av cykeln vid 963 Claremont street bultar pulsen lite extra. I huset bor Arthur Denker, fast Todd har listat ut att den gamle mannen egentligen heter Dussander och tjänstgjort som SS-officer. Under förevändningen att han läser för den äldre mannen som har svårt att se hamnar Todd hos Dussander i stort sett varje dag. Då han har en hållhake på honom tvingas mannen berätta om de fasansfulla gärningarna han var med om. Det triggar igång både mardrömmar och latent ondska hos dem båda.

Höstgärning. De tre tolvåriga kompisarna Gordie, Teddy och Chris hajar till när deras vän Vern frågar: Vill ni se ett lik, killar? Alla hade de hört om den försvunna jämnåriga Ray och de kan inte motstå det spännande i att eventuellt få se en död kropp och ger sig ut på en lång vandring längs järnvägen tillsammans. Berättelsen filmatiserades under namnet Stand By Me (1986).

Vinterverk. I New York finns en klubb för äldre herrar. En klubb där man berättar historier. Doktor Emlyn McCarron berättar historien om när hans patient Sandra Stansfield får lära sig andningsprofylax.

De tre första historierna har jag läst flera gånger sen jag först kom i kontakt med de svenska översättningarna. Att dessutom både Nyckeln Till Frihet och Stand By Me är två av de klart mest lyckade av Kings filmatiseringar och fortfarande håller måttet bidrar också till att detta är en av mina favoriter av författarens många böcker. Jag älskar barndomskildringen i Höstgärning, det varma berättandet i Vårbedrift och det kryper fortfarande i kroppen när Todd och Dussander triggar igång riktigt otäcka saker. Vinterverk är den enda berättelsen som jag tycker är lite svagare, även om jag gillade den mer denna gång än sist jag läste den.