Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderberg

”Doktor Glas” (2014)

Förlag: Lind & Co

Klassisk berättelse om rätt och orätt

Av de fyra böcker som hittills kommit ut i Lind & Co’s Söderbergsatsning Samlade Skrifter är Doktor Glas den jag tycker står ut allra mest. Författaren fick idén till denna roman 1901 och började skriva sommaren därpå. 1905 var boken klar och mötte ganska mycket kritik för sitt innehåll om en läkare som dödar av humanitet.

Doktor Glas har pastor Gregorius som en av sina patienter då dennes hjärta bultar ojämnt. Även Gregorius hustru Helga besöker doktorn och berättar om sin djupa avsky för sin äldre make och önskar hjälp av Glas. Pastorn framstår redan från början som en olustig och hemsk person och när Glas börjar fundera ut hur han bäst ska kunna hjälpa Helga att undkomma sin man går tankarna fram och tillbaka vid de många kvällspromenaderna han gör i Stockholm.

Det kända citatet ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.” återfinns i denna klassiska berättelse om rätt och orätt och givetvis låter man inte bli att läsa denna bok. Vill man dessutom veta i stort sett allt som går att få reda på om tillblivelse, upplagor, kommentarer och så vidare väljer man med fördel denna utgåva som är imponerande uttömlig på de områdena.