Bokomslag - Kollaps eller kontakt?

Philip K Dick

”Valis” (2017)

Utgivning: Bakhåll

Kollaps eller kontakt?

Från bokens baksida:

”I mars 1974 är Philip K Dick med om något mycket märkligt. Han öppnar sin dörr för att ta emot en ung kvinna som sänts ut av apoteket med en förpackning värktabletter åt honom. I samma stund reflekteras solljuset i kvinnans halssmycke – utformat som en gyllene fisk – och en koncentrerad ljusstråle i en unik färgnyans träffar Dicks ögon. Under loppet av några sekunder upplever han att en oändlig mängd information förs över till hans hjärna. Information om alltifrån hur universum och tillvaron i stort fungerar till enskilda detaljer som att hans åtta månaders son har en allvarlig sjukdom som genast måste opereras.

Fram till sin död 1982 ägnar Dick sedan merparten av sin tid åt att söka klarhet i vad som hänt med honom. Det system, eller det väsen, han har fått kontakt med kallas VALIS.”

Ja, var ska man börja? Egentligen säger baksidestexten det mesta om denna bok. Samtidigt skulle man kunna skriva en riktigt lång text och ändå är det inte säkert att man får med huvuddragen av den udda exeges som Dick skrev ner i dagboksliknande form under de åtta sista åren i livet. Utifrån sina anteckningar skrev Dick Valisystem A (färdig 1976) men förlaget krävde att den skulle redigeras innan den gavs ut. Philip skrev då istället en ny roman utifrån samma tankegångar och den blev då VALIS som blev klar 1978 och gavs ut 1981.

Det är en märklig text. Det är också en fascinerande text och oavsett vad som egentligen hände den där marsdagen 1974 så påverkade det honom starkt. Kraschade hans hjärna fullständigt efter åratal av riklig amfetaminkonsumtion, inläggningar på psykiatriska mottagningar, sömnlöshet, mani och mardrömmar eller fick han verkligen kontakt med universums skapare eller något annat övermänskligt väsen? Ja, Philip var nog inte helt säker själv då han genomgående i boken argumenterar med sig själv och tar både galningen Horselover Fats och Dicks perspektiv och de båda sidorna av honom rör sig bland mängder av teologiska funderingar från Bibeln, gnostiska tankegångar, filosofi och så vidare. Ibland blir det i rörigaste laget och han trasslar in sig i tankegångar och förklaringsmodeller jag inte riktigt hänger med i. Likafullt är det lite för sammanhållet och originellt för att enbart springa ur en mental härdsmälta så frågan om denne VALIS = Vast Active Living Intelligence System (=Vittomfattande Aktivt Levande Intelligens-System) hänger alltjämt i luften.