Bokomslag - När tiden vänder

Philip K Dick

”Motursvärlden” (2016)

Utgivning: Bakhåll

När tiden vänder

Philip K Dick skrev denna bok 1965-1965 och för oss som faktiskt lever i framtiden är det lite häftigt att han förlade handlingen till 1998, vilket alltså är dåtid nu. Om jag inte missminner mig fullständigt var det ett tämligen olikt 98 i min verklighet kontra i Philip Ks förutspådda. Det hindrar ju inte på något vis att Motursvärlden är en riktigt bra bok som, i mitt tycke, är en av hans bättre.

Det händer något 1986. Hobartfasen. Därefter börjar den biologiska tiden gå baklänges. Människans biologiska förlopp vänds; de igenföds i sina gravar, grävs upp och blir sen yngre och yngre. Ni märker ju redan att det är speciell läsning som erbjuds. Dessutom är det riktigt roliga beskrivningar av hur man till exempel oröker en cigarett genom att börja med en fimp som sen slutar med en hel cigarett som man lägger i ett paket.

Sebastian Hermes har ett företag som gräver upp de som precis vaknat ur döden. När han kommer i kontakt med den religiösa ledaren anarken Thomas Peak som grundade den religiösa sekten udi som det blir stora problem eftersom det statliga Biblioteket, där för övrigt Sebastians fru arbetar, och den religiösa rörelsen drar åt olika håll och Sebastian hamnar mittemellan.

Jag gillade denna bok starkt. En udda berättelse om vanliga människor i ett ovanligt skede som till stor del hamnar i liknande existentiella spörsmål som människor även utanför romanernas värld hamnar i.