Omslag - Pocketnyheter från Libris förlag

Halldorf, Lieby, Lundgren, Wright, Tudor-Sandahl

Halldorf, Lieby, Lundgren, Wright, Tudor-Sandahl

Förlag: Libris

Pocketnyheter från Libris förlag

Inför sommaren släppte Libris sex stycken pocketböcker väl lämpade för ledighetsläsning. Jag är fyllt medveten om att jag är aningen sen på bollen nu när sommaren för de flesta av oss redan är till ända och arbete/skola ligger precis bortom knuten. Samtidigt finns det gott om möjligheter till sköna hängmatta/hammock-stunder ett gäng veckor till och böckerna som sådana funkar såklart att läsa närsomhelst.

Då jag recenserat fyra av dessa sex böcker tidigare (och tyvärr inte hunnit läsa Peter Halldorfs böcker ännu) håller jag fast vid vad jag tidigare skrivit, och skulle det vara så att du känner igen recensionen från ett tidigare tillfälle så har du helt rätt för dig.

Tom Wright
Ännu Bättre
4/5
Mycket intressant läsning

Tidigare har jag läst några av Tom Wrights förklaringar till Nya Testamentets evangelier. Han övertygade då med vakna formuleringar, tänkvärda perspektiv och ett lekmannaläsvänligt förhållningssätt.

Vill man skoja till det kan man säga att Ännu Bättre är ännu bättre. Insiktsfullt och övertygande diskuterar han kring de båda frågorna Vad väntar vi på? Och vad ska vi göra åt det under tiden? Det handlar alltså både om det kristna hoppet sen och hoppet om förändring, räddning, förvandling och nya möjligheter i världen här och nu.

Med omfattande hänvisningar till bibeln argumenterar denna anglikanska biskop och professor i nya testamentet för Guds kommande rikes uppståndelse i vår värld snarare än i en hinsides himmel. Hans tankar är inspirerande, han skriver lättförståeligt och använder sig av många exempel som understryker vad han åsyftar. Mycket intressant läsning.

(tidigare publicerad 2/1-2013)

Angéle Lieby
En Enda Tår
3/5
Koncist om en annorlunda livssituation

Den trettonde juli 2009 var en dag som andra för den femtiosjuårige Angèle. Hon åkte till jobbet, ett jobb där hon inte haft en enda sjukdag på tio år. Men så började hon få smärtor i händerna, domningskänslor och en allt mer tilltagande huvudvärk. Tillsammans med maken Ray åker hon till akuten och huvudvärken når obeskrivliga nivåer utan att läkarna hittar någon egentlig orsak. När hon dessutom börjar få problem att andas beslutar läkarna sig tillslut för att söva ner henne någon dag för att se om läget stabiliserar sig och ifall de upptäcker något mer kring den avvikelse som upptäckts med de vita blodkropparna.

Angèle hamnar i koma och kontakten bryts. I stort sett alla tecken på liv försvinner och personalen på sjukhuset tror att hon är hjärndöd och ger slutligen Ray och dottern Cathy rådet att förbereda sig för begravning då den livsuppehållande respiratorn förr eller senare behöver stängas av, hellre förr än senare. Angèle å sin sida ligger där i sjukhussängen utan varken kunna se, tala eller röra sig. Däremot hör hon allt vad läkarna, övrig sjukhuspersonal och hennes besökare säger utan att kunna kommunicera med dem. En vanlig infektion har lett till den ovanliga sjukdomen Bickerstaffs syndrom och inte förrän dottern ser en tår rinna längs mammas kind förstår man att det inte är fråga om hjärndödhet.

Återhämtningen var tung och smärtsam och hon bestämde sig tidigt för att nedteckna det hon varit med om för att andra i liknande situation – och personal på sjukhus som möter liknande framöver – skulle få stöd och hjälp genom hennes berättelse. Tillsammans med journalisten Hervé de Chalendar har hon nu skrivit En Enda Tår. En kort och koncis bok om en annorlunda livssituation. Läsvärd.
(Tidigare publicerad 2/6-2014)

 
Ivar Lundgren
Ansgar
4/5
Personlig tolkning av Ansgars liv

Ansgar (801-865) föddes i Picardie, Frankrike. När hans mamma dog lämnande hans pappa bort honom till klosterskolan i det stora benediktinklostret i Corbie, i dåvarande Frankerriket. Efter att han utbildats blev han lärare i, och ansvarig för, en del av klosterskolan. 822 blev han sänd till det nyligen uppstartade klostret i Corvey, Tyskland där han fick leda skolan.

Våldsamma nordmän attackerar kustområdena och man börjar tänka att det inte räcker med svärd för att besegra dem. Snarare än att slå ihjäl dem borde dessa omvändas från sin hedniska våldsbejakande asatro till den fridsammare kristendomen. I samband med att den danske kungen Harald Klak döps behöver han någon som reser med honom. Denne någon bli Ansgar som beger sig till Norden. På uppdrag av kejsar Ludvig reser Ansgar sen som missionär till Birka. I den första resan överfalls de över sjörövande vikingar som roffar åt sig allt annat än livhanken. Ansgar bestämmer sig för att fortsätta resan till fots. Bara det är en bedrift med tanke på vilka skrönor som omgav de nordligare trakterna där bland annat människoliknande bestar med hundhuvuden sades finnas i de djupa skogarna.

Tillsammans med kamraten och klosterbrodern Witmar förkunnas det kristna budskapet i hamnstaden i slutet av 820-talet. Den svenska kungen Björn är någotsånär positiv till den nya läran men många av stadens invånare är väldigt tveksamma till om den nye guden – Vite Krist – kan mäta sig med de välbekanta gudarna.
När Ansgar återvänder från sitt missionsfält utnämns han till ärkebiskop över stiftet Hamburg, som drygt tio år senare slås ihop med Bremen och Ansgar fortsätter sin tjänst i det nya större stiftet. I början av 850-talet återvänder Ansgar till Birka där han försöker samla ihop och starta igång den upplösta församlingen på nytt.
Ivar Lundgren har utgått från Rimberts (som efterträdde Ansgar på biskopssätet Hamburg-Bremen) bok Vita Anskarii. Författaren har sen gjort sin personliga tolkning av hur Ansgars liv och gärning skulle kunna ha sett ut vilket presenteras i romanform. En spännande historisk skildring med bra flyt i berättandet och där de fiktiva delarna känns trovärdiga.
(Tidigare publicerad i Sändaren 2015)

 
Patricia Tudor-Sandahl
Längtan Visar Vägen
4/5
Klokbok För Året

Psykologen, psykoterapeuten och författaren Patricia Tudor-Sandahl är aktuell med en bok för eftertanke och andakt, en klokbok där årets månader fått olika teman och där både nyskrivet och tidigare publicerat material varvas.

Jag sätter mig gärna i stillhetens februari för att försöka finna ett tillfredsställande svar på meningsfrågorna ”Var detta allt?”, ”Var detta hela meningen?” från den 1 april. Kan inte vänta ett helt år på att läsa allt, läser hela månader i taget och tycker allt som oftast att det är mycket bra.

Den trettionde december läser jag: ”Det bästa hos oss har ännu inte visat sig. Alltid finns det mer att hämta.” och samtidigt lyssnar jag på Håkan Hellströms Du Är Snart Där och hittar något slags uppmuntran i orden: ”Jag tror när vi går genom tiden, att allt det bästa inte hänt än.” Jag gillar den tanken som ett slags motvikt mot ’det var bättre förr” eller ’vår bästa tid är nu’. Jag gillar stråken av längtan som anas genom denna bok. Rekommenderas.
(Tidigare publicerad 18/1-2015)

 
Peter Halldorf
Heligt År
Från bokens baksida:

Kyrkans heliga år är en skapelse av den tidiga kristna traditionen. Som sådant tillhör det oss alla. I dag upptäcker allt fler, även inom de yngre kyrkorna, kyrkoårets rikedom och dynamik. I Heligt År tar Peter Halldorf med oss på en vandring genom kyrkans år, så som det började ta form i Jerusalem på 300-talet.

Bakgrunden till de olika dagarnas och tidernas framväxt under året skildras, liksom förhållandet mellan Kristusfesterna och helgonfesterna. Framför allt är boken en andlig vägledning till kyrkoåret. Här får vi hjälp att meditera över de mysterier vi firar under de stora kristna högtiderna.

Heligt År är upplagd som en resa genom kyrkoåret och läsaren får därmed möjlighet att använda boken som guide under årets olika tider. Boken vill väcka längtan och motivation att mer medvetet leva i årets rytm.

Peter Halldorf
Andens Folk
Från bokens baksida:

I Andens Folk tar Peter Halldorf med oss på en vandring genom Apostlagärningarna. Han låter berättelsen stå i förgrunden i stället för att analysera varje enskild bibelvers. Fokus ligger på den kristna efterföljelsen, som är den röda tråden i bibelboken. Författaren följer händelseutvecklingen i Apostlagärningarna men tar under vägen upp tematiska frågor som tradition och förnyelse, ledarskap, vittnesbörd och andlig urskillning.