Bokomslag - Rekommendationer

C S Lewis, Dietrich Bonhoeffer, Thomas Merton, Dorothy Sayers, Thomas Kelly

”Om Bön, Liv I Gemenskap, Vägen Till Kontemplation, Skaparens Hemlighet, Det Inre Ljuset” (2017)

Utgivning: Libris

Rekommendationer

Det är bråda dagar fram till jul och en och annan liten klapp till behöver nog inhandlas. Står man och tvekar bland bokbestånden för egen, eller andras del, rekommenderar jag gärna Libris Klassiker-serie i snyggt utformade halvklotband som redan har hunnit komma upp i ett antal mycket läsvärda böcker som varit utgångna sen en tid tillbaka.

Jag har hittills bara hunnit läsa Gunnel Vallquists Steg på Vägen (1983/2017) och av de fem som denna rekommendationstext behandlar har jag tidigare läst Lewis, Bonhoeffer och Sayers bok. Dock var det några år sen och minnet behöver friskas upp varav de står på att-läsa-listan under julledigheten.

Om Bön
Detta var den sista boken Lewis skrev innan sin död och den publicerades första gången postumt 1963. I brevform samtalar han med den fiktiva brevvännen Malcolm om olika frågor relaterade till bön och likt de flesta böcker Lewis skrev är det läsvärt på alla sätt man kan tänka sig.

Liv I Gemenskap
Den tyska prästen Dietrich Bonhoeffer var en idog motståndare till den nazistiska regimen och ideologin och hans oförtröttliga polemik mot det tredje rikets dogmer och utlevande slutade med att han avrättades under våren 1945, bara några veckor innan det andra världskriget avslutades. Denna bok, jämte Efterföljelse fortsätter alltjämt att tryckas om i nya upplagor och budskapet i Liv I Gemenskap är inte mindre lockande i vår tid av stark individualism. En mycket läsvärd bok

Vägen Till Kontemplation
Trappistmunken Thomas Merton skrev ett femtiotal böcker under sin levnad och denna bok från 1949/1963 brukar framhållas som en av hans allra mest läsvärda. Hur man ska lyckas förena både de inre och yttre aspekterna av det mänskliga livet; att bevara en kontemplativ livshållning i en värld som slits åt alla olika håll, är huvudtemat i denna vägledningsbok. Denna översättning är av den revidering som Merton gjorde av sitt originalmanuskript och som nypublicerades 1963.

Skaparens Hemlighet 
Dorothy Sayers (1893-1957) var en engelsk författare som bland annat var känd för detektiven Peter Wimsey. På sitt CV kunde hon även lägga till teolog, kulturkritiker och dramaförfattare. Denna bok från 1941 behandlar skapande och kreativitet och hur vi som skaparens avbilder kan verka i den andan. Även fast jag läst boken kan jag inte riktigt dra mig till minnes så mycket från den, mer än att jag tyckte om den. Ska bli riktigt kul att ta sig an denna på nytt.

Det Inre Ljuset
Av dessa fem böcker ser jag mest fram emot att läsa Thomas Kellys (1893-1941) bok Det Inre Ljuset. Ingen författare jag läst något av tidigare och nog känns det spännande att få ta del av en bok ”om hjärtats gemenskap med Gud och Andens närhet i våra liv.”