Bokomslag - Seriespänning i viktoriansk miljö

Peter Mennigen & Ingo Römling

”Malcolm Max – Kapitel 1: Gravskändarna” (2017)

Utgivning: Ades Media

Seriespänning i viktoriansk miljö

I det sena artonhundratalets London faller kvinnor offer för en kallblodig mördare. Många ledtrådar för tankarna till seriemördaren Edward ”Poeten” Darkwood. Haken är bara att han avrättades för ett år sen. Samtidigt har polisen väldiga svårigheter att komma någon vart med alla likstölder som drabbar stadens kyrkogårdar. Polisens oförmåga föranledde att det hemliga sällskapet Custodes Lucis anlitat detektiven Malcolm Max, och snart får både Malcolm och hans följeslagerska tillika halvvampyr Charisma det hett om öronen.

Tyske Peter Mennigen har skrivit en hel del seriemanus genom åren där skräcktemat och en mängd Fantomen-äventyr hör till hans mer kända. När det 2008 gjordes planer på att starta upp den skräckserietidning som Peter var så förknippad med – Gespenster Geschichten – igen behövdes något speciellt för att sticka ut lite extra. Slutligen bestämde man sig för att producera en radioteater och man Anlitade Mennigen för skapandet av densamma. Där föddes Malcom Max och när det visade sig vara lyckat togs även steget vidare och illustratören Ingo Römling blev en viktig del i att göra en serieversion av det hela.

Det första kapitlet i denna viktorianska skräckberättelse finns nu i svensk översättning och i mitt tycke ger det mersmak. Detaljerade teckningar med väl utförda karaktärer, en hygglig historia och ett kapitelavslut som gör att man med spänning väntar på ännu en del.