Bokomslag - Snyggt och lite lagom läskigt

Johan Egerkrans

”De Odöda” (2018)

Utgivning: B Wahlströms

Snyggt och lite lagom läskigt

Förhoppningsvis har du som läser detta varken missat Nordiska Väsen (2013) eller Nordiska Gudar (2016) där illustratören och författaren Johan Egerkrans fokuserade på folktrons gestalter i norden.

Snudd på lika bra blir det när han undersökt gengångare globalt. Här får vi stifta bekantskap med levande döda – eller odöda om man så vill – från Europa, Asien, Afrika och Amerika och vi får även en kortare introduktion till hur fenomenen uppstår, hur de känns igen och även hur man kan skydda sig mot dessa illvilliga varelser. För nog behöver man skydda sig om man hör det hårresande tjutet från sydslaviska gasten drekavac eller om man skulle råka stöta på den människoätande windigon djupt inne i de kanadensiska skogarna. Likaså bör man passa sig för vampyrer och drauger, jengloter och känner man den ohyggliga stanken av nuppeppons ruttnande fettvävnad så är det väl ingen större fara; fast att hålla för näsan skadar inte.

Det är alltjämt fascinerande med människors skräck för döden. Föreställningsvärlden ser olika ut i olika kulturer men det finns återkommande drag och exempelvis vampyren är vanligt förekommande. Egerkrans har gjort ett strålande jobb med illustrationerna och även texterna kring varje varelse är välskriven och informativ. Snyggt och lite lagom läskigt nu när höstruskiga skymningar för skuggorna att anta olika imaginära former och gestalter.