Bokomslag - Spänd på fortsättning trots en del saker som stör läsningen

Anders Jacobsson

”Mica – Dotter Av Solfolket” (2017)

Utgivning: Mörkersdottir Förlag

Spänd på fortsättning trots en del saker som stör läsningen

Mica Kroon är en ganska vanlig nittonårig tjej som läser sista året på gymnasiet och gillar att umgås med sina kompisar. Eller helt som andra är hon knappast då hon aldrig någonsin varit sjuk, är mycket begåvad och mer eller mindre verkar glida runt på en räkmacka för det mesta.

Det vanliga kullkastas dock rejält när hon mitt under ett latin-prov i skolan får ett anfall som den kommande tiden följs av en stor förändring. Vingar börjar växa ut på hennes rygg, hennes föräldrar inviger henne i hemligheten att de tillhör solfolket – vilket vill säga änglar – och att det är en väldig strid som pågår mellan ljusets härskaror och mörkrets alla skymningar, demoner och djinner. Mica kämpar på för att behålla sin mänsklighet men det är inte alldeles enkelt när man är en ängel med extraordinära förmågor.

Anders Jacobsson behöver väl ingen närmare presentation efter de stora framgångarna med bland annat Bert och Sune. Nu ger han sig i kast med young adult och/eller urban fantasy och Mica är den första delen i Solfolkskrönikan. Idén som sådan är kul, även om det gjorts tidigare och från start är jag ganska spänd på hur denna kamp mellan gott och ont ska gestaltas. Ganska snart hänger jag upp mig lite för mycket på flera saker som tyvärr förstör ganska stor del av läsningen. Framförallt vill författaren alldeles för mycket. Så sjukt många karaktärer från både bibeln, mytologin och från fantasin att det är stört när omöjligt att hålla koll på dem. Att sen huvudpersonen är så extremt superhjältig och har krafter som ingen annan kan mäta sig emot känns – till och med för genren – väldigt icketrovärdigt och det blir dessutom inte så spännande att läsa. Slutligen hänger jag även upp mig på dialogerna som är förvånansvärt styltiga och knappast ligger i linje med hur man pratar vare sig man är nitton eller inte. Här hade jag räknat med betydligt mer av en författare som gjort så bra ifrån sig tidigare.

Med det sagt gillar jag ändock idén och jag kan inte komma ifrån att jag är lite nyfiken på hur det eventuellt kommer utveckla sig.