Skivomslag - Speciell oldschool electronica

Emilio Aparicio Moog

”Expansión Galáctica” (2017)

Skivbolag: Mental Experience/Guerssen

Genre: Electronica/dans/techno

Speciell oldschool electronica

Enligt pressreleasen är bakgrundsstoryn att en man vid namn Ruffy var i staden Quetzaltenango i Guatemala 2010 och letade efter gammal kul musik. I en dammig källare, som en gång varit lagerlokal fanns två rum fyllda med 45-varvare. Bland dessa hittades två privatpressande 45or som getts ut av lokalt dryckesföretag. Det visade sig vara Emilio Aparicio Moog som låg bakom musiken och Ruffy ägnade sen ytterligare sju år åt att hitta samtliga Emilios inspelningar. Nu är de hittade och nu ges de ut på nytt. Såklart en riktigt kul story.

Emilio var en electronisk pionjär i Guatemala och var alldeles säkert en av de första i Latinamerika som använde sig av moog-synthen. Han spelade in plattor i sin hemmastudio och mellan åren 1969 och 1970 gav han själv ut sina skivor. Med moogsynthen och en primitiv trummaskin skapades instrumental psychedelisk electronic och underbyggt av långtgående experimenterande med sinnesutvidgande droger som lsd och datura.

De tio låtarna på Expansión Galáctica låter inte som något annat. Tänk lite latinorytmer insprängt i det som redan nämnts och du får nog en aning om hur det låter. Speciellt och rätt häftigt faktiskt.