Bokomslag - Tillbaka till 1700-talet

Jörgen Karlsson, Anders Skoglind, Sika Murti, Hakan Aydin, Ichsan Ansori & Daniel Karlsson

”Karl Kämpe Äventyraren nr 4” (2019)

Utgivning: Dunderdagar

Tillbaka till 1700-talet

Även i nummer fyra förflyttas vi tillbaka till 1700-talet och de händelser som karolinen Karl Kämpe fick uppleva. I tidningens huvudstory – Dödlig Kommendering – hamnar vi i det stora nordiska kriget där Karl XII leder sin armé i ett ryskt fältslag under sommaren 1708. Den numerärt underlägsna svenska armén slår till med list mot ryssarna och slaget vid Holowczyn var enligt den svenska konungen hans främsta seger. I Jörgen Karlssons historia får Karl Kämpe ett lika farligt som avgörande uppdrag i efterdyningarna av detta slag. Han får i uppdrag att välja ut fem soldater som, under hans ledning, ska slå till mot fiendens skans vid floden Dnjepr. Utmaningen blir tuff då en ensam krypskytt opererar i skogen och decimerar den lilla skaran en efter en.

En bra berättelse från slagfältet som tecknats mycket snyggt av  Sika Murti som jag tror är ny i Karl Kämpe sammanhang. Uppskattar ett lite längre äventyr och tillsammans med den historiska förankringen ges ett högt läsvärde.

Bonusberättelsen Gravens Hemlighet är en mer traditionell skräckberättelse där Karl och hans mentor Martin von Kronsdorf stöter på objudet sällskap när de letar upp en eftertraktad relik i en grav. Även här är det föredömligt snyggt tecknat och som bonusstory funkar det perfekt.