Bokomslag - Tillbaka till barndomshemmet

Anita Desai

”Dagens Klara Ljus” (2016)

Utgivning: Bakhåll

Tillbaka till barndomshemmet

Clear Light Of Day publicerades 1980 och föräras nu en ny svensk översättning. En underbar bok om en syskonskara som gått olika vägar genom livet. Nu återses de i barndomshemmet i Old Dehli där äldsta systern Bim bor kvar tillsammans med deras autistiske lillebror Baba som helst bara är på sitt rum och spelar skivor på sin vevgrammofon på högsta möjliga volym.

Tara har med sig sin man Bakul som är diplomat på en indisk ambassad. Makens världsvana har smittat av sig på Tara fast helst skulle hon nog villa hålla till i sin uppväxts trädgård bland eukalyptus, fikon, mullbärsträd, hibiskusarna och de andra växterna i den stora blomstrande tillflyktsorten.

Broderna Raja är inte fysiskt närvarande, men han finns i de andras tankar trots den stora konflikt som sedan länge råder mellan honom och Bim. Allt är sig likt hemma, men samtidigt är det omöjligt att inte inse att tiden går, att allt förfaller och att de trots smärtorna syskonen åsamkat varandra finns det både kärlek och längtan.

Jag är mycket förtjust i Desais omfångsrika språk, hennes starka personporträtt och den komplicerade familjehistoria som hon tecknar upp. I det lilla pågår de större skeendena och när syskonen brottas med sig själva och sina erfarenheter kan man både känna igen sig och förlora sig bort.