Bokomslag - Vad är egentligen värt något?

Fredrik Backman

”Ditt Livs Affär” (2017)

Utgivning: Forum

Vad är egentligen värt något?

Denna novell publicerades första gången i Helsingborgs Dagblad på julafton 2016. En berättelse med julanknytning som utspelar sig natten före julafton på ett sjukhus i Helsingborg. På det numera sedvanliga backmanska manéret är det tankeväckande med stråk av sorg, drag av värme och den ena formuleringen mer träffande än den andre. En kort berättelse på runt sjuttio sidor som precis lika gärna kan läsas vilken annan tid på året som helst.

Huvudpersonen, som skrivs i jag-form, befinner sig på sjukhusets canceravdelning. Han är en av de där så kallade viktiga människorna som tjänat massor av pengar, nått berömmelse och jobbat sig till ett namn som många känner till. Längs vägen har han försummat de närmaste och dit går tankarna. Går det ens att ställa saker och ting till rätta? Kan man blidka den grå kvinnan med den tjocka pärmen som är på väg att hämta någon från sjukhuset vilken stund som helst? Var livet som hittills levts verkligen värt att leva på det sätt som det levdes?

I min mening gör Fredrik Backman det gång på gång; skriver en berättelse som fångar mig totalt och som jag inte kan sluta tänka på när jag kommit till sista sidan. Vackert, sorgligt och träffande. Hann du inte läsa denna bok precis när julen stod för dörren så läs den nu, eller spara den som en present till dig själv, eller någon annan, till nästa jul om det nu känns bättre.