Bokomslag - Vid vägskälet fanns inte många val kvar

Robert Laul

”Alkisbarn – Fotboll, Fylla Och Fajt” (2018)

Utgivning: Norstedts

Vid vägskälet fanns inte många val kvar

För den fotbollsälskande skaran är sannolikt Robert Laul ett bekant namn. Främst för sin fotbollsbevakning för Aftonbladets räkning men kanske även för hans eget spel i superettan med klubben Ljungskile SK. För oss andra, som är lite mer modest intresserade och kanske i huvudsak håller viss koll på något lokalt lag så kan det nog vara så att hans tygellösa drickande som filmades och hamnade på nätet klingar mer bekant och denna hans debutbok berör båda delarna ingående.

Robert, som växte upp utanför Göteborg fick tidigt uppleva alkohol på nära håll då båda hans föräldrar var alkoholiserade. Pappans missbruk var mer utåtriktat och han blev ofta våldsam när han drack. Mamman å sin sida var mer av en ensamdrickare som till en början tog med honom på fotbollsträningar och lärde honom läsa och skriva. Men hennes drickande gick sedermera också över styr och i Roberts yngre tonår söp båda föräldrarna hårt. Robert tog sin tillflykt till fotbollen där han slapp oron för en stund. Utanför planen utmärkte han sig ofta genom att vara värst, modigast och galnast. När kompisarna började dricka alkohol fanns en stor tvekan då han verkligen inte bli som sin pappa, men då han som sextonåring drack första gången var det kört med det samma. Det var som att hitta hem och alkoholen kom att bli en trogen följeslagare som snart styrde hela livet. Men priset var högt och tillslut blev det för högt och det fanns inte många val kvar. Fortsätta att supa bort sitt liv, självmord eller förändring. Robert valde det sistnämnda vilket mynnat ut i boken jag nyss läst.

Han är duktig med orden och det märks att han är van vid att arbeta med språket som redskap. Även innehållsmässigt är det bra upplagt, utlämnande men inte kletigt, allvarligt men ändå inte tungläst. Att dessutom kontentan är att förändring är möjlig trots att det kan verka oöverstigligt ger också ett ännu större läsvärde.