Ett annat Afrika

Jag ligger lite efter med uppdateringarna här har jag insett… men efter Kenya så for vi vidare till en helt annan del av Afrika, bara några timmars flygning bort men i många avseenden en helt annan upplevelse.
Här är kontrasterna mellan rika och fattiga ännu tydligare och landet bär på en historia av motsättningar som fortfarande hänger som en skugga över mycket. En del är väldigt öppna och pratar gärna om apartheid-tiden medan andra helst vill glömma och inte gillar att nämna det. Men man slås av hur nära i tiden det faktiskt är, det är inte mycket mer än 25 år sedan. Det är också ett land med djupa politiska problem och miljömässigt finns det mycket övrigt att önska… Sydafrika lyfts ofta fram som ett dåligt exempel, inte minst pga en utbredd användning av kol för elproduktion.

Något positivt då? JA! Ingenstans i världen har vi mött så gästvänliga och genuint trevliga människor som här. Oavsett hudfärg! Vi har umgåtts med, pratat med eller bott hemma hos vita ”english speaking”, vita ”Afrikaans speaking”, färgade och svarta (ja, de indelningarna används faktiskt fortfarande även om det tar emot) och alla har varit helt underbara.

Vi bodde en hel vecka, gratis, hemma hos ett äldre par som bjöd på mat och skjutsade runt oss. Mannen i familjen förklarade att han levde efter mottot ”Pay it forward”. Han visste att vi inte kunde betala för allt och att han antagligen aldrig skulle komma till Sverige så vi kunde ”betala tillbaka” hans gästvänlighet. Men hans dotter pluggade på universitet i USA och hade där mött en massa människor som hjälpt henne med olika saker. Han var så tacksam för det så han ville hjälpa människor i sin tur. Så kan vi föra det vidare genom att i vår tur vara gästvänliga mot andra! Ett fantastiskt motto att leva efter tycker vi och det är svårt att inte fundera på hur världen hade sett ut om fler hade resonerat så.

Tron är också betydligt mer framträdande i det sydafrikanska samhället. Det är lite ovant som svensk att komma hit. T.o.m som kristen så blir man överraskad över hur naturlig tron är och, kanske framförallt, samtalet om tron. Det är inte bara självklart att be bordsbön utan det är inte konstigt att ställa frågor kring gudsrelation och annat. Det är fantastiskt på många sätt!
Ett exempel: vi bodde hemma hos en familj och blev medbjudna till äldsta dotterns simtävling. Det var en ganska omfattande tävling mellan olika skolor och mycket folk på plats. Innan allt börjar så hälsas  alla välkomna, vi sjunger nationalsången och speakern leder alla i bön för dagen och för deltagarna! Det känns ganska långt bort att något liknande skulle hända i Sverige.

Om Sydafrika är annorlunda mot resten av Afrika så är Kapstaden annorlunda mot resten av Sydafrika. Det känns som en egen värld på många sätt. Rent, relativt säkert och en verklig världsstad med mycket turister. Svenskar och norrmän överallt… och tyskar.

Kapstaden blev mycket turistande för oss. Där finns en hel del klassiska saker på ”Att göra”-listan. Bestiga Table mountain t. ex som vi såklart gjorde. Största besvikelsen var utan tvekan att vår efterlängtade cage diving med vithajar inte blev av. Normalt sett är det väldigt hajsäkert men när vi var där hade det siktats hajar på flera veckor. En vi talade med sa att hon jobbat i 15 år och aldrig varit med om något liknande. En klen tröst för oss.. Förklaringarna låg antagligen i att vattentemperaturen var för hög eller att det hade siktats späckhuggare utmed kusten. Vi vill ju gärna se vithajen som havets konung men när det kommer en flock med späckhuggare så flyttar de på sig…

Vi har ju som ett litet ”mission” med den här resan att träffa människor som jobbar med naturvård på olika sätt och speciellt inom organisationen A Rocha international. AR finns även i Sydafrika på ett antal ställen och i Kapstaden träffade vi en av de som sitter med i den nationella styrelsen. Han tog oss med till en flod i stadens lite ruffigare kvarter, Kuils river. Det här är en otroligt förorenad och på många sätt förstörd flod. AR jobbar med att återskapa flodens naturliga utseende och att försöka hålla mängderna skräp i floden i schack. En allt annat än enkel uppgift. Men man försöker också att få med befolkningen i projektet på olika sätt, genom undervisning i närområdena och även i de lokala kyrkorna. Kyrkorna har stort inflytande över hur människor tänker och lever och är därför viktiga att ha med sig. Att tänka vård av Guds skapelse är för många kristna tyvärr inte en självklarhet men man arbetar aktivt med att försöka förändra folks attityder. En annan viktig del är också att få människorna runt floden att förstå hur mycket de själva skulle kunna tjäna på att ta hand om området. Möjlighet finns för att skapa fantastiska rekreationsområden, parker m.m och att få djur och växtliv att återkomma. Mannen som vi fick följa med var otroligt engagerad i detta och det var riktigt kul att få se kopplingen mellan naturvård – kyrka – lokalsamhälle. Den trion har en enrom potential om den lär sig att samarbeta!

A Rocha är en fantastiskt intressant och viktig organisation som kombinerar kristen tro med praktisk naturvård och försöker få kyrkan att förstå sitt ansvar för Guds skapelse. Det pågår ett samtal om att starta upp en nationell gren även i Sverige! Är du intresserad av att följa med i utvecklingen av det projektet så finns det en Facebook-grupp som heter ”Friends of A rocha in sweden”. Bara att ansöka om medlemsskap om du är nyfiken!

Vill ni se bilder från vår resa, kolla in och följ vårt instagram konto: ontotheroad
På vår youtube-kanal lägger vi också upp filmer från varje land, kolla in lite vibes ifrån Kapstaden där!

Postad i: