Hur det ser ut på Africa Mercy

Hej!

Veckorna går fort här på skeppet, vi är redan inne i slutet av vår fjärde vecka här. Det är märkligt och fantastiskt hur snabbt man kommer in i “Mercy Ships- livet”. Man har vant sig vid att numera dela rum med 5 andra, leta i mörkret efter sina saker då någon i rummet jobbat natt. Det är ständig plaskedamm inne på badrumsgolvet och kö till toaletten på morgonen då urinblåsan är som fullast. Kläderna har en förmåga att aldrig torka pga den faktiskt nödvändiga AC:n (som ibland slutar fungera och då märks det tydligt på vår svettköttlar som går på högvarv). Vi har ständigt folk omkring oss vilket är härligt då man aldrig behöver känna sig ensam, men gör också att man kan ha svårt att hitta egentid.

Vi tänkte vi skulle berätta lite mer om båten.
På skeppet finns det åtta däck (våningar) och är i samma storlek som en Stena Line färja som tidigare ägts av ett dansk företag som transporterade tåg. Den danska drottningen verkar ha åkt med denna båten ofta, då hon till och med har en hytt med flera rum som är namngiven efter henne, The Queens lounge.
Ombord finns en stor matsal, en pool uppe på översta däcket, en liten lekplats, inne- och utomhusgym, bank, bibliotek, en skola för alla volontärers barn ombord fram tills att de blivit 18 år, en secondhandbutik där allt är gratis och en stor möteslokal där vi har stora samlingar samt gudstjänster. Mittendelen av skeppet kallas Midship det är en plats att hänga på, här finns det massor av spel att låna, ett internetcafé och goa soffor att sitta i. Här ligger det ett Starbucks café. Detta sponsras av Starbucks så allt är kostar typ under 10 kr.


Midship. Starbuckscafé

Poolen uppe på däck 9.

Nu kommer vi till den bästa delen av båten. På däck tre har vi det fantastiska sjukhuset! Det har 5 avdelningar med ca 20 platser på varje. Det finns röntgen, laboratorium, apotek, behandlingsrum och en operationsavdelning. På operation finns 6 st operationssalar och ett uppvak där patienterna får komma efter operation och ett rum där de steriliserar alla utrustning. Då även vi som personal kan bli sjuka finns det en liten vårdcentral som kallas Crew clinic och tandvård Dental Clinic.
Om vi kort kort skall sammanfatta vad alla avdelningar gör så är det detta:

Avdelning A- Generell kirurgi vilket kan innefatta patienter som har fettknölar på olika delar av kroppen, bråck av olika slag och knölar i bröstet som måste tas bort. Vi får även plastikpatienter i från avdelning B då deras avdelning behöver nya plaster.

Avdelning B – Plastik och ortopedi, här vårdar vi patienter som har någon form av brännskada på kroppen, felställda ben i kroppen och även större fettknölar då vissa av patienterna behöver en hudtransplantation där fettknölen eller brännskadan suttit.

Avdelning C – är inte öppen än men där kommer patienter som är behov av längre sjukhusvård flyttas till.

Avdelning D – Detta är en avdelning som tar hand ansikts-, öron-, näsa- och halskirurgi. Det är ofta stora tumörer som behöver tas bort, tänder som blivit inflammerade och som sedan blir till stora bölder i käken.

Avdelning E- Ögonklinik.

På hamnplanen bredvid skeppet har vi 4 st stora tält. Här träffar dietisterna patienterna innan och efter operation och ger dem då råd och riktlinjer för deras kost för en bra läkningsprocess. Sjukgymnasterna har ett tält för rehab. Inskrivningsteamet  har ett där de tar prover, gör lättare undersökningar och pappersarbete innan patienterna de kommer till avdelningen. Ett tält är som en mottagning där patienterna kommer för återbesök efter operation.

Hamnplanen med de olika tälten. De första vita tälten är till för patienterna att sitta under då de väntar.

Inne i stan finns det ett Hope Center. Mercy Ships har fått låna en byggnad där patienterna kan komma innan och efter operation. Innan kan de få komma då de är undernärda och behöver äta upp sig. Efter kan de få komma om de bor långt bort och skall komma på täta återbesök för tex rehab, såromläggningar mm. Man kan säga att det fungerar som ett sjukhushotell.

Den första månaden har varit mycket intryck och ännu mera kärlek. Vi trivs här och känner att tiden går alldeles för fort 🙂

Känn er fria att ställa frågor till oss om ni har några. Vi svarar gärna och så gott vi kan!

Kram Johanna och Evelina

Postad i: