Tio minuter som kan förändra ditt liv

Varje måndag och fredag har Ögonteamet sin screening i två olika stadsdelar i Conakry. De behöver alltid några volontärer som kan ta hand om köerna och se till att stämningen hålls lugn. Denna dagen var det jag, Evelina och Jonna som var med och hjälpte till lite.

Man screenar här för katarakt som kan beskrivas med att linsen i ögat blir dimmig. Det börjar med lite synbortfall och om man inte får behandling kan man bli blind.

Ca 350 personer kom till screeningen och utav dessa hade 37st fyllt de kraven som krävs för att komma på en andra undersökning för att se om de kan bli opererade. Kraven för att få operation är att man har katarakt på båda ögonen eller att synen på andra ögat är mycket dålig. De låter patienterna läsa på en syntavla och om du där inte kan läsa mer än största raden å har man uppnått ett till kriterier. Patienterna behöver även kunna gå i trappor då de måste kunna gå upp för vår landgång till skeppet.

Många personer som kommer har solskadade ögon. De har stora ärr på ögonen eller höga tryck i ögonen. Luften här är ofta dammig och sandig och detta sliter också på ögonen.

De personerna som vi inte kan hjälpa får information och ett papper på hur de kan vårda sina ögon och vilken medicin de behöver köpa för de personerna som hade ögoninflammation tex.

Operationen innebär att man byter ut linsen i ögat. Ifall allt går som det ska kan ögonkirurgerna här förändra ett liv på tio minuter. För det är så lång tid det kan ta för en kataraktoperation.

Ögonen är så viktiga. En läkare här sa till oss att ögat är som ett förstoringsglas. Om solen lyser på förstoringsglaset bränner de på andra sidan glaset. Detta är vad som även händer inne i ögat när solens strålar får lysa rakt in i ögonen.

Ta hand om era ögon och bär solglasögon.

Johanna

Postad i: