Gud vart tog du vägen nu då?

Gud vart tog du vägen nu då?

Jag har varit iväg på massa läger och ofta varit taggad på Gud. Jag har känt att Gud varit närvarande och mött mig. När jag sedan kommit hem har jag dock haft just den där känslan, men Gud vart tog du vägen nu då?

Ofta hör vi fraser som att Gud är med oss alla dagar att han alltid är vid vår sida. Men hur kan det stämma när det ofta känns som Gud har försvunnit? Det kanske känns mer sanningsenligt att säga Gud är med oss alla fredagar eller Gud är vid vår sida om vi är på ett läger. Men den verkligheten vill vi inte ha. Vi vill ha Gud som vår trygghet, som alltid är med oss och det är faktiskt det som Bibeln beskriver också.

Jag tvekar på att Gud kändes särskilt nära för Josef när han var nerkastad i en brun,
eller efter ett antal år i fängelset.

Jag tror vi kan lära oss av Josef i Bibeln på detta område. För att läsa berättelsen i sin helhet hittar du den i första Mosebok kapitel 37–50. Josef hade många äldre bröder som inte tyckte om honom och därför kastar de honom i en brun. Därefter får de istället idén att sälja honom som slav till Egypten. Efter en tid som slav blir Josef oskyldigt dömd till fängelse och livets hemskheter fortsätter. Till slut får Farao (den egyptiska kungen) ett problem som ingen kan lösa. Josef lyckas hamna som ansvarig för denna situation vilket i förlängningen innebär att han räddar livet på många människor. Även Josefs bröder kommer till Egypten och behöver hjälp, det Josef säger vid mötet efter de sålde honom är ”Ni ville mig ont men Gud har vänt de till något gott”. (1 mos 50:20)Efter alla dessa hemska år ser Josef de goda som Gud har gjort. Jag tänker att det fanns många tillfällen då Josef inte kände att Gud var särskilt nära.

Jag tvekar på att Gud kändes särskilt nära för Josef när han var nerkastad i en brun, eller efter ett antal år i fängelset.Trots detta står det i berättelsen att Gud var med Josef under dessa jobbiga perioder. Det Josef berättelsen lär oss är alltså att Gud kan använda sådant som är svårt och vända det till något gott.
Ibland tror jag vi blandar ihop Gud och känslor, Gud är mer än känslor. Gud vill beröra oss på ett djupare plan än med bara en go känsla på ett kvällsmöte. Gud vill hjälpa oss att förstå höjden, bredden och djupet av sin kärlek. Gud använder ofta andra människor och ibland till och med en svår situation för att vi ska förstå hans godhet och nå en större mognad.

Bön

Tack för att du är med oss genom livets alla upp och nergångar. Hjälp oss att förstå att du är med även när det inte känns så, amen.

Sven Ökvist, ALT-Student

Örebro

Postad i: