Omslag - Femtioårskalas där det lilla extra bjuds

Kinks, The

”Arthur Or The Decline And Fall Of The British Empire” (2019)

Skivbolag: Sanctuary/BMG/ABKCO/Border

Genre: Rock

Femtioårskalas där det lilla extra bjuds

När det ska till att fyllas femtio är det såklart läge att bjuda på det där lilla extra. Fler och fler av rockens mer eller mindre ikoniska alster når nu den aktningsvärda åldern och denna gång är det ljus och tårta som dukas fram för The Kinks sjunde fullängdsplatta Arthur Or The Decline And Fall Of The British Empire. Vän av god smak kan ju tycka att den ursprungliga skivan som sådan är gott nog och att det bland dessa tolv låtar finns tillräckligt mycket att glädja sig åt för att fortsätta lyssna även de kommande femtio åren. Det är ju helt enkelt en makalös platta med tolv låtar som spänner över ett stort register och där Ray Davies verkligen lyckats med texterna som tematiskt handlar om en man från London som bestämmer sig för att flytta till Australien.

Men samtidigt finns det verkligen gott om skäl att lägga lite slantar på den dubbla deluxeCD som nu är aktuell. På skiva ett får vi albumet i sin helhet i en ny remaster samt sju extralåtar. Den andra skivan är riktig mumma för de mer hängivna fansen då det äntligen blivit dags att lufta det så kallat förlorade soloalbum som Dave Davies spelade in i samma veva som Arthur… men som av olika anledningar inte färdigställdes och gavs ut. Tolv låtar och även här ett antal bonuslåtar – fyra närmare bestämt – får vi att glädja oss med. Även om det inte är fullt lika hög klass som på Kinks egen skiva så är det ändå tillräckligt bra för att bräcka en hel del av allt annat och inte minst är det kul att få höra den efter så många år i arkivet.

Som sig bör nu för tiden finns det även en ännu maffigare utgåva med mängder av extralåtar, mixar och dylikt och även om den kostar en stadigare slant så är lockelsen stor. Har du inget tidigare förhållande med en av Englands förnämsta band så räcker det förmodligen med att börja med den lite mer hanterbara varianten.